Jak zařídit dětský pokoj

Jak zařídit dětský pokoj, aby se v něm dítě cítilo útulně

Při zařizování se řiďte rozumem, přičemž skloubte moderní trendy s praktičností. Vždyť přece neexistuje nic krásnějšího než úsměv na tváři a radost našeho milovaného dítě.

Ptáte se tedy, jak zařídit dětský pokoj?

Pokoj by měl být pokojem 3 základních funkcí:

- pokoj pro klidný spánek,

- pokoj pro hravé hraní,

- pokoj pro vzdělávání a učení.

K těmto třem zónám je třeba přistupovat individuálně, přičemž je třeba zachovat prostor pro vyniknutí, ale zároveň pro vizuální propojení.

 

Pro sladké sníčky

V první řadě je důležité zvolit kvalitní postel v dospěláckejším rozměru. Postele v menších rozměrech vypadají hravější a útulnější, ale pro lidi, kteří hledají ekonomičtější řešení to není až tak správnou volbou. Nejprodávanější rozměry jsou postele o rozměrech 160 až 180 cm. Postýlku můžete pěkně doladit baldachýnem, který vytvoří tlumené místo pro sladké usínání. Také velkou rolí v pokojíčku hraje i správný výběr barev. Pokud nemáte nad postýlkou ​​baldachýn, tak u postýlky doporučujeme tlumenější barvy, které pomáhají ke zdravějšímu a kvalitnějšímu usínání. Důležitým a neodmyslitelným prvkem je také dětská lampička pro sladký spánek. Dnes již naleznete na trhu množství dětských lampiček a svítidel v různých tlumených tónech.

 

Detská izba inšpirácia_2

 

Pozornost věnujte také hracímu koutku

Pozornost věnujte také hracímu koutku, kde dítě tráví v podstatě nejvíce času. Důležitým faktem je i výběr hraček, přičemž iv tomto případě platí, že „méně je více“. Vsaďte na kvalitní a správný výběr hraček, což v konečném důsledku oceníte. Jelikož nejoblíbenějším místem pro hraní je podlaha, je třeba mít v každém dětském koutku nějaký dětský koberec nebo podložku na hraní. Ochrání vaše miminko či dítě před nechtěným nachlazením a o pohodlnosti při hraní a valení ani nemluvíme. V dnešní době naleznete i koberce, které výborně tepelně snášejí i podlahové topení.

 

Detský koberec abc_1

 

Prostor pro pracovní koutek

Vytvořte dítěti prostor pro vymalování prvních omalovánek či jiných kreativních činností. Pracovní koutek v podobě psacího stolu je důležitou až nezbytnou součástí dětského pokoje. Stůl by měl být umístěn v blízkosti okna s dostupným přirozeným světlem, a zároveň doplněn io umělé osvětlení v podobě lampy.

Písací stôl Lotti sivý_4

 

Životnost dětského pokoje

Pravděpodobně se většina z nás přiklání k funkčnímu a praktickému nábytku, do něhož investice bude více než rozumná.

Proto Vám přinášíme pár drobných tipů jak zařadit pokoj co nejekonomičtěji.

Zapomeňte na stereotypní barvy

Máte doma chlapečka, tak pak musí být pokojíček v modré barvě. Máte doma holčičku, tak pak určitě vsadíte na růžovou. Ale pokud si chcete udržet pokojíček ve stálých aktuálních trendech, pak vsaďte na neutrální barvy. V současnosti je oblíbená bílá barva v kombinaci s pastelovými. Pokud se Vám neutrální barvy ovšem nelíbí, pak alespoň zvolte ze zelené, žluté, tmavě modré či šedé.

Nedejte se zmást aktuálními "hrdiny"

Miluje vaše dítě Transformery či Pepa Pig? Nedejte se zmást aktuálním vkusem vašeho dítěte, protože za půl roku bude trendy jiná pohádka a vy budete muset váš dětský pokoj opět předělávat. Pokud vaše dítě má svého oblíbeného hrdinu, kupte mu doplněk v podobě povlečení, lampičky či jiného nenáročného doplňku, a tak budete spokojeni, vy i vaše dítě. Neinvestujte do nábytkových kusů, které stejně vyjdou z "módy" a budete mít problém se jich dokonce i zbavit.

Bezpečnost na prvním místě

Děti rádi olizují, koušou a ochutnávají vše kolem sebe, proto je třeba dbát na nezávadnost materiálů. Navíc kvalitní věci se Vám odvděčí svojí životností a dlouhodobostí využití.

Kreativita jako taková

Děti jsou kreativní, proto rádi kreslí či malují. Častokrát se proto stává, že si to slíznou i naše stěny v domácnosti. Vyhraďte dětem prostor pro kreslení, například. v podobě tabule ke kreslení, a budete mít celou situaci pod kontrolou.