Je klínový polštářek vhodný pro novorozence?

Je polštářek vhodný pro novorozence?

Při kompletování výbavičky pro novorozence je důležité si položit otázku bezpečnosti spánku. Mnozí rodiče se ptají nejen to, jakou postýlku vybrat, ale také to, co do ní potřebují. Jednou z nejčastějších otázek je, jestli máme u novorozence používat polštář nebo ne. Na trhu je spousta krásných polštářků a různých barev a mnohé z nich nejsou bezpečné pro novorozence.  Jak vybrat správný polštář pro novorozence a kdy jej začít bezpečně používat?

klinový

Musí dítě spát na polštáři?

V prvních měsících života se u miminka vyvíjí páteř, proto je důležité zajistit správnou polohu při spánku. Doporučuje se, aby dítě spalo na rovném a tvrdém povrchu, který zajistí dobrou oporu ramen a umožní dítěti volně měnit polohu. Informace jak vybrat vhodnou matraci pro novorozence a zajistit tak zdravý a bezpečný spánek, naleznete v našem dalším článku.

Záleží-li nám na pravidelném vývoji dítěte, řekněme NE běžným polštářům. Jejich měkké a zapadající pozadí může vyvolat mnoho problémů, a vést tak k polohové plagiocefalii (poranění měkkých tkání v oblasti šíje a hlavy). Vzniká zejména z nesprávného polohování dítěte.

Jaký polštář bude tedy bezpečný pro novorozence?

U novorozence není až tak potřebný polštář pro prvotní zdravý a pohodlný spánek. Stačí nám jen pohodlná kvalitní matrace s dobrou tvrdostí. Chceme-li však zvýšit komfort miminka při spaní, zvolte polštáře klínového typu.

Klínový polštářek je vyroben z polyuretanové pěny ve stupňovitém úhlu, který se umísťuje hlavně pod matraci dítěte tak, aby jeho hlavička byla vyvýšena nad tělem. Důležité je, že klín snadno a stupňovitě vyvýší nejen hlavičku děťátka, ale také celou část jeho těla spolu s ramenem. Takové položení těla, zajistí komfortní a bezpečnou pozici těla a zabrání i tak vzniku SIDS ( syndrom náhlého úmrtí kojence).

Dětský polštář – kdy začít?

U novorozence můžete použít polštářový klín hned po narození, ale klasické polštáře nechte raději na později. Můžete je zvolit, když je dítě již starší a zvládne samo měnit polohu těla během spánku. U klasických polštářů ve starším věku, volte vždy raději ty nejméně vyvýšené.

Bezpečný spánek novorozence - je to polštář polštářů?

Klín, i přesto, že zajišťuje dítěti správnou polohu během odpočinku, má řadu dalších vlastností, které výrazně přispívají k pohodlí dítěte.

klin Klinový vankúš AIR pre deti 60X36_4

Výhody klínového polštáře

Jedním z hlavních úkolů polštáře je zabránit nezatěžování křečné páteře a tím snížit riziko, že se z vašeho děťátka vyvine trpaslík. Polštář je vhodný i pro děti s brýlemi.

Použití klínového polštáře je nápomocné i v případě infekcí dýchacího systému dítěte. Díky vyvýšené poloze hlavy bude průchod přes dýchací cesty lepší a děťátku zajistíte snadnější spánek.

Klínový polštář také zaručuje bezpečnou a stabilní oporu hlavy, čímž snižuje napětí v krční páteři miminka, neomezuje tok krve a přísun kyslíku a předchází tak vzniku onemocnění páteře.

Vyplatí se zvolit klínové polštáře s ventilačními kanálky, které zaručí konstantní proudění vzduchu, zvláště když plánujeme položit miminko přímo na polštáře. V postýlce je polštář a hlavička spícího dítěte je stejná.

Jak dát polštářový klín do postýlky?

Polštářový klín může být umístěn pod matrací v postýlce, aby se vytvořila co nejmenší stupňované odchýlení, které by mohlo způsobit nadměrné napětí ramen a bránit správné symetrii těla dítěte.

Vankúš klinový_1.       Vankúš klinový_2       Vankúš klinový_3