Jak vybrat správnou matraci pro dítě

Lámete si hlavu nad tím, jak zvolit matraci pro dítě? Ptáte se jaká matrace pro novorozence nebo do dětských postýlky? Rádi vám pomůžeme s výběrem. Při zařizování detského pokojíčku se ujistěte, zda je nábytek bezpečný, spolehlivý a tak neohrožuje zdraví Vašeho dítěte.

Jak vybrat matraci pro miminko a malé děti (0 - 3 roky)

Správná matrace garantuje dobrý odpočinek a zdraví pro novorozence:

  • Během prvních měsíců se doporučuje matrace s pevnějším povrchem. Pokud by novorozenec spal na příliš měkkém porvchu, mohlo by se udusit tím, že by si nos zabořil do měkkého povrchu a zapomněl dýchat.
  • Roční dítě však je již schopno pevně držet svou hlavičku, a tak může spát i na měkčí matraci.

Proto doporučujeme:

Kokosové matrace, případně oboustranné - pro nejmenší: pevnější strana určená pro novorozence a měkčí pro děti starší jednoho roku. Dětské matrace s pohankou totiž nabízejí oporu vyvíjející se dětské páteři díky všité pohance s přirozeným obsahem látek předchází rozvoji bakterií a roztočů na povrchu matrace i dětské pokožky.

aký matrac pre novorodenca_

Jak vybrat dětskou matraci pro školkaře a školáka (děti 3 - 13 let)

V tomto období dítě čeká velká událost, stěhování se od rodičů do vlastního pokojíčku. Někdy to bývá ve věku od 2 let, popřípadě od 3 let. Dítě potřebuje zejména vlastní dětskou postel, ve které by mělo spát opravdu samé. Pokud má dítě bariérku na posteli, je vhodné volit i nižší matraci, aby taková bariérka měla 100% funkčnost. V předškolním věku nedoporučujeme nakupovat nejlevnější matrace pro děti, jelikož je páteř stále ve vývoji, avšak není třeba to přehánět ani s předraženými matracemi.

Podle pediatrů by měly být matrace pro tento věk: středně tvrdé až tvrdší. Dobrou volbou budou také jednodušší pěnové či pružinové dětské matrace z více vrstev. Při výběru matrace dbejte na vzdušnost, která zajistí hygienu. Pro alergiky nebo děti s různými dýchacími či kožními problémy jsou vhodné zejména matrace s hypoalergenními materiály. s pohankou resp. kokosovou deskou. Velkým plusem je také odnímatelný a pratelný potah, ke kterému u menších dětí můžete dokoupit i matracový chránič.

Při výběru dětské matrace, mají kvalitní materiály i vyšší cenu. Avšak levná dětská matrace může být rychlou a zdát se skvělým řešením, ale opotřebuje se rychleji než dražší kvalitnější dětská matrace.

Matrace by se měla měnit ze zdravotního hlediska každých 10 let.

Důležité: Zónové matrace nyní ještě přenechejte pro starší teenegery a dospělé

Matrace pre deti

Vyberte si produkty, které zajistí ochranu proti prachovým roztočům, bakteriím a plísním.

Prachové roztoče, nás mohou u obklopovat stále či na matracích, plyšových hračkách a mohou se rychle rozmnožit dál. Později mohou způsobovat různé alergie. Své malé poklady můžete chránit s tím, že jim koupíte výrobky s antialergickou ochranou jako např.

Matrace s kokosem – (vlákno z kůry kokosových ořechů) – disponují navíc i antialergickými a antibakteriálními vlastnostmi, materiál je velmi pružný, flexibilní a má velmi dlouhou životnost.

Matrace s potahem aloe vera, bambusu nebo silver vláknem s ochranou proti prachovým roztočům, bakteriím a plísním.

Aký matrac pre dieťa