Spací pytel pro novorozence? Ano nebo ne?

Zamýšlíte se nad tím zda koupit vašemu dítěti spací pytel nebo je to zbytečné?

Řekneme si výhody a nevýhody koupě spacího pytle. Je bezpečnější spací pytel nebo přikrývka?

Spací pytle pro děti v naší nabídce byly vytvořeny s ohledem na ty nejmenší. Jsou vyrobeny z prodyšné bavlny, díky čemuž zajistí každému batoleti správnou teplotu během spánku. Zip na obou stranách a četné patentní knoflíky na ramenou vám umožní vyjmout dítě ze spacího pytle bez probouzení. Kromě toho mohou rodiče klidně spát bez obav, zda je dítě zakryto nebo zda neskončí s peřinou na hlavě, což by mohlo vést k zadušení miminka.

Spací pytel pro menší i větší

Naše spací pytle mají mnoho výhod. Nejenže jsou vyrobeny z jemných a antialergických materiálů, máme spousta zajímavých vzorů - pro kluky i holky.

Spací vak pre bábätko bonybon sk

Abyste uměli posoudit tepelné „kvality“ spacího pytle, vždy si sledujte označení TOG:

Co je TOG? 

„Tog je míra tepelněizolačního výkonu jednotky plochy, nazývaná také tepelná odolnost. Má široké využití v textilním průmyslu a často se vyskytuje například na přikrývkách, podložce koberců či spacích pytlů. Co to znamená? To znamená, že togová váha nás informuje o množství tepla, které se v případě spacího pytle přenáší mezi jeho vrstvami.

Tog stupnice vypadá asi takto:

0,2 - 0,5 Tog - je ideální pro teplé počasí nebo pokoje s teplotami 24-27°C

1 - 2 Tog - spací pytel vyrobený ze dvou vrstev látky s lehkou výplní. Nejlépe poslouží jako celosezónní spací pytel, pokud se v chladnějším období teplota v místnosti pohybuje kolem 18-22°C.

2,5 - 3 Tog - hrubší spací pytel vyrobený ze dvou vrstev látky a teplejší výplně. Určeno pro teploty kolem 15-21°C.

3,5 Tog - velmi teplý spací pytel, určený do chladných místností a pro případné procházky na čerstvém vzduchu při nízkých teplotách. Předpokládané teploty graficky klesají na přibližně 15 °C.

 

Jaký spací pytel pro kojence a který pro roční dítě?

Při výběru spacího pytle je samozřejmě důležité zamýšlené použití. Můžeme jej použít při cestování v autosedačce (pokud pásy umožňují batoleti volně se připoutat), v postýlce, ale i v rodičovské posteli. K tomu však musíme zvolit vhodnou velikost. Je známo, že spací pytel pro kojence bude mnohem menší než spací pytel pro roční dítě. Pamatujte, že nemůže být příliš malý nebo příliš velký. Dítě se v něm musí cítit pohodlně a příliš malým výběrem velikosti můžeme dítě výrazně omezit. Na druhé straně, příliš velký spací pytel může způsobit, že dítě při kopání nohama spadne dovnitř. Na trhu máme v nabídce spací pytle pro miminka od 0 do 6 měsíců, jakož i pro děti od 6 do 18 měsíců a 18 až 36 měsíců. Měli bychom také pamatovat na to, že v případě spacích pytlů pro miminka je důležité, aby mělo sponu, která je pro miminko bezpečná, například plastový zip bez další visačky.


Spací pytel s rukávy nebo bez nich?

Spací pytle lze zakoupit s rukávy i bez nich. Modely bez přídavných rukávů dobře poslouží jako spací pytle do postýlek, ale výběr správného množství oblečení poslouží i při procházkách. V dětském pokoji se obvykle udržuje teplota 20-23 stupňů Celsia a takové spací pytle jsou jako stvořené do teplého prostředí. Určitě také udrží správnou teplotu v interiéru a vašemu prcku poskytne klidný a pohodlný spánek. Při výběru spacího pytle do postýlky se vyplatí vyzkoušet i vhodný design. Starším dětem se bude určitě mnohem lépe spát ve spacím pytli s oblíbenými postavičkami a tématy. Pokud však plánujete spací pytel používat k procházkám, model si v závislosti na ročním období vybírejte spací pytel podle tloušťky a účelu.

spací vak spací vak_ spací vak bonybon spací vak bonybo n sk

Co dítěti obléct do spacího pytle?

Obecně je třeba se řídit pravidlem, že dítě má vždy mít o jednu vrstvu více než rodič. Ideálními pro nejmenší miminka se nám zdají celé overaly – když má dítě pokryto celé tělo, ručičky i nožičky. I ty lze zakoupit v různých materiálových provedeních. Zde platí opět pravidlo, zůstat u bavlněné klasiky, prodyšného mušelinu či bambusu.